Het is een zeer stabiele markt

Crisis of niet: de overheid blijft een stabiele opdrachtgever

Financiële crisis, coronacrisis of andere crisis? Als het minder goed gaat, is het altijd mooi meegenomen om als ondernemer wat houvast te hebben. Gedurende jaren waarin consumenten, investeerders en bedrijven de vinger op de knip houden, kan er immers een pak omzet wegvallen.

In die periodes is er gelukkig vaak wél een zekere en stabiele bron van inkomsten: de overheid. Niet alleen voor burgers die bijvoorbeeld een uitkering ontvangen terwijl ze tijdelijk werkloos zijn, maar ook voor ondernemers. Om de economie te boosten en vertrouwen op te krikken, maken overheden in crisisperiodes namelijk dikwijls buitengewone budgetten vrij of brengen ze aanbestedingen versneld op de markt. Niet alleen nationale overheden doen dat. Het gebeurt op elk niveau: gemeentelijk, provinciaal, gewestelijk én Europees. Denk bijvoorbeeld aan het NextGenerationEU-plan ter waarde van 800 miljard euro.

1. Uitgaven voor aanbestedingen blijven op peil

In ons land klommen de uitgaven voor openbare aanbestedingen tussen 2019 en 2020 van 14,5 tot 15,3% van het bruto binnenlands product (dit is de totale waarde van alle geproduceerde diensten en producten in een jaar). Terwijl de economie met 6,3% kromp in 2020, besteedden openbare besturen net zo’n half miljard euro méér aan overheidsopdrachten in dat jaar.

Ook als we niet in crisismodus zijn, is de overheid een belangrijke afnemer van diensten en goederen. Tussen 2011 en 2020 waren tenders in België jaarlijks gemiddeld goed voor 14,4% van het bbp. Volgens het meest recente verslag van de Nationale Bank van België bedroegen de totale consumptieve overheidsbestedingen in 2020 112,04 miljard euro (tegen lopende prijzen).

2. Stabiele aankooppatronen

Crisis of niet, er zijn dus altijd kansen voor ondernemers die de overheid als klant willen. Overheden hebben betrekkelijk stabiele aankooppatronen. Overheidsopdrachten worden op regelmatige basis herhaald, waarbij specificaties en hoeveelheden weinig hoeven te veranderen ten opzichte van vorige opdrachten. En dat geldt voor openbare aanbestedingen in de meeste sectoren: afvalverwerking, schoonmaak en onderhoud van openbare ruimtes, ICT, gezondheidszorg, enzovoort.

Om hun taken te kunnen vervullen, moeten overheden toegang hebben tot de juiste competenties, services en producten. Deze worden deels intern door ambtenaren ter beschikking gesteld, maar dienen in veel gevallen via overheidsopdrachten uit de particuliere sector aangeboord te worden. Overheden hebben door hun omvang en standvastig karakter als inkoper de macht om markten te beïnvloeden of zelfs te creëren. Het bevorderen van innovatie, duurzaamheid, inclusie en het ondersteunen van lokaal verankerde kmo’s vormt daarbij een steeds belangrijker onderdeel van hun aanbestedingsstrategieën.

3. Hoe makkelijk je weg vinden?

Tegelijkertijd worden overheidsopdrachten uitgevoerd met geld van de belastingbetaler, waardoor het een gevoelig domein is en er regels zijn om het openbaar belang te waarborgen. Hierdoor kan de wereld van overheidsopdrachten soms moeilijk te doorgronden zijn voor een ondernemer.

Ondernemingen helpen navigeren in deze markt en helpen opdrachten te winnen: dat is wat EBP doet. Dat doen we op verschillende manieren:

  • Wij zoeken als enige in alle platformen, zowel voor overheidsopdrachten als private opdrachten.
  • In plaats dat je elke dag het volledige aanbod zelf moet doornemen, krijg je een dagelijks overzicht van de opdrachten die enkel voor jou relevant Zo mis je nooit een opportuniteit en bespaar je telkens uren opzoekwerk.
  • Met onze tools maak je in een vingerknip marktanalyses, scan je opdrachten op jouw trefwoorden, kun je de waarde van een opdracht berekenen, krijg je inzicht in prijsgemiddelden, enzovoort.
  • EBP biedt trainingen en workshops aan voor bedrijven. Gaande van hulp bij administratie tot het opstellen van een winnende offerte.

Klaar om je eerste overheidsopdracht binnen te halen?

Start meteen een gratis proef

Newsletter


  • Lees hier de algemene voorwaarden. De verzamelde persoonlijke informatie wordt verwerkt door EBP bv, btw-nummer: BE 0451.979.022. Ze zijn onder meer nodig om uw aanvraag te verwerken en worden vastgelegd in onze databank. EBP of een bedrijf van de Infopro Digital-groep kan deze bestanden gebruiken om u of hun klanten producten en / of diensten aan te bieden die nuttig zijn voor uw professionele activiteiten of om u te integreren in professionele archieven. Om uw rechten uit te oefenen, er bezwaar tegen te maken of om meer te weten te komen: Handvest Betreffende Persoonsgegevens.

mockup-plateforme-EBP-gratis-proef

ONTVANG EEN GRATIS PROEF MET RELEVANTE OPDRACHTEN

Gratis en vrijblijvend

Bekijk welke opdrachten er in jouw sector zijn

Zo zie je direct jouw kansen en hoe je een commerciële voorsprong opbouwt.

Share This
Scroll to Top