Extra/hoofdbron van inkomsten

Overheidsopdrachten: aanvullend of hoofdinkomen voor je onderneming?

Overheden zijn grote werkgevers. In België zijn honderdduizenden mensen (ambtenaren, leerkrachten, hulpverleners, etc.) rechtstreeks of onrechtstreeks afhankelijk van hun inkomen van de overheid. Maar ook bedrijven kunnen een (groot) deel van hun inkomsten uit de openbare sector verwerven.

1. Klantenbestand uitbreiden en diversifiëren

De overheid als klant hebben is een slimme manier om je klantenbestand en inkomstenstroom te diversifiëren en verbreden. Ondernemen betekent risico’s nemen. Een bedrijf kan failliet gaan. Een opdracht kan uitgesteld worden. Of door economische tegenwind kunnen ondernemingen en consumenten de vinger op de knip houden. Die risico’s kan je een stuk spreiden door ook openbare besturen als klant te hebben. Die gaan niet zomaar failliet, en hebben de neiging om in tijden van onheil net een stabiel uitgavenpatroon te hebben (terwijl de economie fors kromp in het crisisjaar 2020, gaven ze in België méér uit aan overheidsopdrachten)[1].

2. Als extra inkomstenbron of hoofdinkomen

Cijfers van de Nationale Bank van België wijzen uit dat de consumptieve bestedingen van de overheid in 2020 begroot werden op ruim 112 miljard euro (tegen lopende prijzen)[1]. Van het schoonmaken van riolen tot het leveren van computerservers, van de aankoop van medisch materiaal tot het ontwikkelen van sensibiliseringscampagnes: voor ondernemers kunnen openbare aanbestedingen een extra of juist een hoofdbron worden van inkomsten. Sommige ondernemers zweren zelfs enkel bij overheidsopdrachten, onder meer omdat ze een stabiele inkomstenbron kunnen zijn.

3. Inzicht krijgen in openbare aanbestedingen

Als je bedrijf aan de vereisten van de overheid kan voldoen, kan dat een mooie omzet genereren. Als ondernemer is het echter wel belangrijk om je vertrouwd te maken met de manier waarop overheden goederen en diensten inkopen. Terwijl een deal in een B2B- of B2C-context soms in een vingerknip beklonken kan zijn, ligt dat bij overheden anders. Vanaf bepaalde bedragen dienen openbare besturen namelijk een procedure te volgen om een opdracht openbaar te maken en toe te kennen. Daardoor kunnen er soms maanden voorbijgaan tussen de bekendmaking van een opdracht en de uiteindelijke toekenning. Alleen al tussen de deadline voor het indienen van je kandidatuur en de uiteindelijke toekenning gaan er gemiddeld 90 dagen over.[1]

4. Hoe makkelijk je weg vinden?

Ondernemingen helpen navigeren in deze lucratieve markt en helpen opdrachten te winnen: dat is wat EBP doet. Dat doen we op verschillende manieren:

  • Wij zoeken als enige in alle platformen met aanbestedingen, zowel voor overheidsopdrachten als voor private opdrachten.
  • In plaats dat je elke dag het volledige aanbod zelf moet doornemen, krijg je een dagelijks overzicht van de opdrachten die enkel voor jou relevant Zo mis je nooit een opportuniteit en bespaar je telkens uren opzoekwerk.
  • Met onze tools maak je marktanalyses, scan je opdrachten op jouw trefwoorden, kun je de waarde van een opdracht berekenen, krijg je inzicht in prijsgemiddelden, enzovoort.
  • EBP biedt trainingen en workshops aan voor bedrijven. Gaande van hulp bij administratie tot het opstellen van een winnende offerte.

Start nu met jouw gratis proef

 

[1]  bron: Europese Commissie

[1] bron: Nationale Bank van België, Verslag 2020, Gedetailleerde statistische tabellen, tabel 7.

[1] bron: Nationale Bank van België en OESO – Government at a Glance 2021– p 163

Newsletter


  • Lees hier de algemene voorwaarden. De verzamelde persoonlijke informatie wordt verwerkt door EBP bv, btw-nummer: BE 0451.979.022. Ze zijn onder meer nodig om uw aanvraag te verwerken en worden vastgelegd in onze databank. EBP of een bedrijf van de Infopro Digital-groep kan deze bestanden gebruiken om u of hun klanten producten en / of diensten aan te bieden die nuttig zijn voor uw professionele activiteiten of om u te integreren in professionele archieven. Om uw rechten uit te oefenen, er bezwaar tegen te maken of om meer te weten te komen: Handvest Betreffende Persoonsgegevens.

mockup-plateforme-EBP-gratis-proef

ONTVANG EEN GRATIS PROEF MET RELEVANTE OPDRACHTEN

Gratis en vrijblijvend

Bekijk welke opdrachten er in jouw sector zijn

Zo zie je direct jouw kansen en hoe je een commerciële voorsprong opbouwt.

Share This
Scroll to Top