Bouw

De evolutie van openbare aanbestedingen van 2021 in de Bouwsector

Aantal overheidsopdrachten groeit fors binnen de bouw

De bouwsector is de grootste binnen de markt van overheidsopdrachten met een aandeel van iets meer dan 50% van alle opdrachten. Met een groei van bijna 14% voor het aantal overheidsopdrachten van werken blijft de bouwsector nog steeds een enorme en stabiele markt met veel potentieel.

Ondanks dat er in januari van vorig jaar nog een sterke daling was van -16% in vergelijking met dezelfde maand in 2020, zien we dat het aantal publicaties in deze sector voor de overige maanden alleen maar is gestegen. Met name in de maanden maart (+36%), april (+31%) en mei (+19%) is er een grote groei te zien.

Ook valt het op dat voor zowel 2020 als 2021 er een zelfde tendens is. Namelijk een felle daling tijdens de zomer- en wintermaanden. Wat heel logisch is, gezien we dan het bouw- en kerstverlof hebben in België.

 

Binnen de overheidsopdrachten van werken bestaan er drie subcategorieën:

  • Gebouwen
  • Wegenwerken
  • Andere

In deze afzonderlijke groepen is de grootste groei te zien in de wegenbouw (+19% ten opzichte van 2020). Voor de bouw van gebouwen worden veruit de meeste opdrachten geplaatst – maar liefst bijna 40% van het totale aantal publicaties in 2021.

Aantal overheidsopdrachten groeit binnen de bouw

In de bouw zien we dat de regio’s Brussels Hoofdstedelijk Gewest (15%), Antwerpen (14%) en Henegouwen (13%) de meeste bouw gerelateerde opdrachten leverden. De grootste groei in het aantal overheidsopdrachten van werken is te zien in Henegouwen (+30%), Luxemburg (+26%) en Luik (+22%).

Overheidsopdrachten zijn vandaag nog steeds een bijzonder lucratieve business en het aantal kansen om hieraan deel te nemen stijgt. Dat de federale en Vlaamse overheden inspanningen leveren om steeds stipter te betalen (wat vroeger al eens een probleem was), maakt dit marktsegment nog interessanter.

Newsletter


  • Lees hier de algemene voorwaarden. De verzamelde persoonlijke informatie wordt verwerkt door EBP bv, btw-nummer: BE 0451.979.022. Ze zijn onder meer nodig om uw aanvraag te verwerken en worden vastgelegd in onze databank. EBP of een bedrijf van de Infopro Digital-groep kan deze bestanden gebruiken om u of hun klanten producten en / of diensten aan te bieden die nuttig zijn voor uw professionele activiteiten of om u te integreren in professionele archieven. Om uw rechten uit te oefenen, er bezwaar tegen te maken of om meer te weten te komen: Handvest Betreffende Persoonsgegevens.

mockup-plateforme-EBP-gratis-proef

ONTVANG EEN GRATIS PROEF MET RELEVANTE OPDRACHTEN

Gratis en vrijblijvend

Bekijk welke opdrachten er in jouw sector zijn

Zo zie je direct jouw kansen en hoe je een commerciële voorsprong opbouwt.

Share This
Scroll to Top