Belangrijke termen van overheidsopdrachten

Wat is een overheidsopdracht?

Een overheidsopdracht is een project of dienst die door de overheid wordt uitbesteedt aan onderneming. Het is een publiek contract tussen één of meerdere aanbesteders en één of meerdere ondernemers. Voor een overheidsopdracht kunnen meerdere ondernemingen meedingen naar de kans om deze uit te mogen voeren. Doordat overheidsopdrachten worden betaald met belastinggeld, zijn er strikte regels en procedures aan verbonden.  

Er zijn drie typen overheidsopdrachten: de levering van goederen, de levering van materiële diensten (zoals onderhoud, schoonmaak of transport) of immateriële diensten (zoals juridisch advies of technische ondersteuning) en werken (zoals bouwkundige of civieltechnische projecten). Voor elk type opdracht gelden er andere procedures en regels.  

Lees voor meer informatie onze blog “Overheidsopdrachten: alles wat je moet weten (deel 1)”. 

 

Wat is procurement / e-procurement?

Procurement is een strategisch inkoopbeleid waarbij je kostenefficiënt inkopen doet zonder kwaliteitsverlies en middels een zo efficiënt mogelijk proces. Naast inkoop vallen ook behoefteplanning, voorraadbeheer, transport en het onderhouden van relaties onder procurement. 

e-Procurement is het elektronisch laten verlopen van de processen en transacties in verband met aankoopopdrachten. Dit leidt tot een grotere doeltreffendheid en hogere efficiëntie van de aankoopprocedures, administratieve vereenvoudiging en een grotere transparantie bij overheidsopdrachten. 

Lees onze blog “Wegwijs op het e-Procurement platform” voor meer informatie over dit onderwerp. 

 

Overige belangrijke termen

  • e-Notification: hiermee kunnen overheidsdiensten online overheidsopdrachten bekendmaken en bestekken beschikbaar stellen. 
  • e-Tendering: (het veilig) elektronisch indienen van een offerte: via deze applicatie kunnen kandidaat-inschrijvers hun offerte en andere documenten elektronisch indienen en weten zij meteen dat hun offerte werd ontvangen.  
  • e-Invoicing: een centraal platform (Mercurius) voor digitale ontvangst van facturen (e-facturatie). 

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws over overheidsopdrachten en onze diensten? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Newsletter


  • Lees hier de algemene voorwaarden. De verzamelde persoonlijke informatie wordt verwerkt door EBP bv, btw-nummer: BE 0451.979.022. Ze zijn onder meer nodig om uw aanvraag te verwerken en worden vastgelegd in onze databank. EBP of een bedrijf van de Infopro Digital-groep kan deze bestanden gebruiken om u of hun klanten producten en / of diensten aan te bieden die nuttig zijn voor uw professionele activiteiten of om u te integreren in professionele archieven. Om uw rechten uit te oefenen, er bezwaar tegen te maken of om meer te weten te komen: Handvest Betreffende Persoonsgegevens.

mockup-plateforme-EBP-gratis-proef

ONTVANG EEN GRATIS PROEF MET RELEVANTE OPDRACHTEN

Gratis en vrijblijvend

Bekijk welke opdrachten er in jouw sector zijn

Zo zie je direct jouw kansen en hoe je een commerciële voorsprong opbouwt.

Share This
Scroll to Top