Overheidsopdrachten: vooroordelen en pijnpunten (deel 1)

Met betrekking tot overheidsopdrachten bestaan er bij zowel private ondernemers als de publieke sector een flink aantal vooroordelen. Dit komt doordat er vaak sprake is van onvoldoende kennis of een gebrekkige voorbereiding. In deze blog geven wij je de nodige tips en tricks om de pijnpunten te signaleren en de nodige maatregelen te treffen om deze te vermijden.  

1. Wat zijn de vooroordelen?

De privé sector heeft een aantal vooroordelen als het gaat om overheidsopdrachten. Het wordt vaak gezien als een omslachtige procedure die bestaat uit teveel verschillende stappen en termijnen. Ook vindt men vaak dat er sprake zijn van rigide regels, bijvoorbeeld dat een hele offerte kan worden geweerd als er sprake is van onregelmatigheden. Ondernemers vinden vaak dat offertes niet beter worden door te veel regels. Tot slot wordt er vaak gedacht dat er sprake is van een ongelijke relatie, waarbij de aanbestedende overheid te weinig rekening houdt met de private partijen.  

Vanuit het oogpunt van de publieke sector duren plaatsingsprocedures vaak te lang, waardoor er niet voldoende kan worden ingespeeld op de veranderende behoeftes binnen de samenleving. Daarnaast bestaat er ook de notie dat de gekozen ondernemer vaak niet de beste ondernemer is en dat er na de gunning vaak onverwachte kosten bijkomen. 

 

2. Welke pijnpunten leiden hiertoe en hoe kunnen deze worden vermeden?

Al deze vooroordelen en problemen zijn terug te brengen tot het feit dat er bij beide partijen onvoldoende kennis en voorbereiding is op het gebied van overheidsopdrachten. Door het vergroten van de kennis en het verbeteren van de voorbereiding kunnen deze dan ook voor een groot stuk worden vermeden.  

Gebrek aan specialisten 

Bij zowel de privé sector als bij de aanbesteder is er vaak een gebrek aan specialisten. De oplossing hiervoor is om te zorgen voor kennisopbouw van de wetgeving overheidsopdrachten binnen de onderneming of de administratie. Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn om algemene of in-house opleidingen aan te bieden. Uiteraard is het ook het overwegen waard om (externe) experts in te huren en hier als organisatie weer van te leren.  

Het voordeel hiervan voor de ondernemers is dat er sprake zal zijn van een betere kennis van het verloop van de procedures en een betere kwaliteitsbewaking van het interne proces. Ook zal er meer zicht zijn op of de plaatsingsprocedure wel correct verloopt. Zo weet je als ondernemer zeker dat jouw rechten altijd gewaarborgd worden.  

Voor de publieke sector geldt dat er door een goede kennisopbouw beter in kan worden gespeeld op behoeftes en overheidsopdrachten in het voordeel van de aanbesteder kunnen worden gebruikt. Door bijvoorbeeld modaliteiten toe te voegen vergroot je het praktisch potentieel. Tot slot zal ook hier sprake zijn van een betere kwaliteitsbewaking van het proces, waardoor er minder kans zal zijn op een beroepsprocedure.  

Lees hier deel 2 van deze blog. Wil je weten wat EBP voor jou kan betekenen? Neem dan nu contact met ons op via info@ebp.be.  

Newsletter


  • Lees hier de algemene voorwaarden. De verzamelde persoonlijke informatie wordt verwerkt door EBP bv, btw-nummer: BE 0451.979.022. Ze zijn onder meer nodig om uw aanvraag te verwerken en worden vastgelegd in onze databank. EBP of een bedrijf van de Infopro Digital-groep kan deze bestanden gebruiken om u of hun klanten producten en / of diensten aan te bieden die nuttig zijn voor uw professionele activiteiten of om u te integreren in professionele archieven. Om uw rechten uit te oefenen, er bezwaar tegen te maken of om meer te weten te komen: Handvest Betreffende Persoonsgegevens.

mockup-plateforme-EBP-gratis-proef

ONTVANG EEN GRATIS PROEF MET RELEVANTE OPDRACHTEN

Gratis en vrijblijvend

Bekijk welke opdrachten er in jouw sector zijn

Zo zie je direct jouw kansen en hoe je een commerciële voorsprong opbouwt.

Share This
Scroll to Top