Het is een zeer grote markt

Hoe groot is de markt voor overheidsopdrachten?

 

1. Openbare aanbestedingen: big business in België (en de buurlanden)

In België schreven de overheden de afgelopen 5 jaar gemiddeld 20.500 aankoopprocedures per jaar uit. Dat zijn er 79 per werkdag. Openbare besturen kopen grote hoeveelheden goederen en services in om hen te helpen bij de uitvoering van hun beleid en de werking van hun diensten. Hoewel niet alle aankopen meteen zichtbaar zijn voor iedereen, hebben ze een rechtstreekse invloed op de levenskwaliteit en het welzijn van de burgers. Denk aan scholen, ziekenhuizen en wegen. Dat levert honderdduizenden jobs op en vormt een aantrekkelijke bron van inkomsten voor ondernemers.

1.1 Overheidsopdrachten in de lift

Hoe groot is de markt dan precies? In België stegen de uitgaven voor overheidsopdrachten tussen 2019 en 2020 van 14,5 tot 15,3 procent van het bbp (bruto binnenlands product – de waarde van alle geproduceerde diensten en producten in een jaar). ​​Dat percentage stijgt over de langere termijn: in 2007 waren overheidsopdrachten nog ‘maar’ goed voor 12,3 procent van het bbp. Publieke aanbestedingen waren bij ons in 2020 goed voor een markt van 69 miljard euro[1].

Die 69 miljard euro is ‘slechts’ een deel van de totale uitgaven voor de aankoop van goederen en diensten. Niet alle aanbestedingen worden immers toegekend volgens een openbare procedure. Volgens het jongste verslag van de Nationale Bank van België werden de consumptieve bestedingen van de overheid in 2020 begroot op 112,04 miljard euro (tegen lopende prijzen)[2].

1.2 Ook in het buitenland

De markt voor overheidsopdrachten stopt bovendien niet aan onze landsgrenzen. Op Europese schaal worden er jaarlijks zo’n 750.000 tenders uitgeschreven[3], waaraan je ook als Belgische ondernemer kan deelnemen. Net als bij ons zijn overheidsopdrachten big business in de omringende landen. Enkele cijfers voor 2020[4]:

  • Luxemburg: 13,1% van het bbp
  • Frankrijk: 15,6% van het bbp
  • Verenigd Koninkrijk: 16,1% van het bbp
  • Duitsland: 18,2% van het bbp
  • Nederland: 20,3% van het bbp

2. In alle sectoren

Net als ondernemingen hebben overheden toeleveranciers nodig die hen ondersteunen, omdat ze zelf niet de expertise of middelen in huis hebben.

De markt voor aanbestedingen is daarom niet alleen heel groot, maar ook heel divers. Van wegen aanleggen tot marketingplannen ontwikkelen. Van groenonderhoud tot onderzoek naar verkeersveiligheid. Van maaltijden leveren tot websites bouwen. Van gebouwen schoonmaken tot waterwegen uitbaggeren. Kortom, in welke sector je ook actief bent: er zijn overheidsopdrachten voor nagenoeg alle ondernemers, groot en klein.

Uitgaven voor publieke aanbestedingen in België per sector (% van de totale uitgaven voor overheidsopdrachten – 2019)[5]
  • Algemene openbare diensten: 12,7%
  • Defensie: 1,5%
  • Openbare orde en veiligheid: 2%
  • Economische zaken: 13,1%
  • Milieubescherming: 2,8%
  • Huisvesting en gemeenschapsvoorzieningen: 1,1%
  • Gezondheid: 46,7%
  • Recreatie, cultuur en religie: 3,1%
  • Onderwijs: 6,7%
  • Sociale bescherming: 10,3%

Hoe wegwijs raken?

Overheidsopdrachten zullen ook in dit postcovidtijdperk van cruciaal belang zijn voor de ondersteuning van investeringen in de herstelplannen en in groene transitie. Alleen is het niet altijd eenvoudig om je weg daarin te vinden. In België hebben we immers niet alleen een federale overheid, maar ook regionale en lokale besturen. En tussen dit bouwwerk zitten nog heel wat andere openbare organisaties die onder dezelfde verplichtingen vallen voor openbare aanbestedingen.

Je weg vinden in het aanbod? Vraag nu jouw gratis demo aan:

 

[1] bron: OESO – Government at a Glance 2021– p 163

[2] bron: Tenders Electronic Daily

[3] bron: OESO – Government at a Glance 2021– p 163

[4] bron: OESO – Government at a Glance 2021– p 163

[5] bron: Nationale Bank van België, Verslag 2020, Gedetailleerde statistische tabellen, tabel 7.

Newsletter


  • Lees hier de algemene voorwaarden. De verzamelde persoonlijke informatie wordt verwerkt door EBP bv, btw-nummer: BE 0451.979.022. Ze zijn onder meer nodig om uw aanvraag te verwerken en worden vastgelegd in onze databank. EBP of een bedrijf van de Infopro Digital-groep kan deze bestanden gebruiken om u of hun klanten producten en / of diensten aan te bieden die nuttig zijn voor uw professionele activiteiten of om u te integreren in professionele archieven. Om uw rechten uit te oefenen, er bezwaar tegen te maken of om meer te weten te komen: Handvest Betreffende Persoonsgegevens.

mockup-plateforme-EBP-gratis-proef

ONTVANG EEN GRATIS PROEF MET RELEVANTE OPDRACHTEN

Gratis en vrijblijvend

Bekijk welke opdrachten er in jouw sector zijn

Zo zie je direct jouw kansen en hoe je een commerciële voorsprong opbouwt.

Share This
Scroll to Top