Wat zijn de voordelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Steeds meer bedrijven worden geconfronteerd met afwezige werknemers door arbeidsongeschiktheid. In België zijn er momenteel meer dan 400.000 langdurige afwezigen op de werkvloer. Gemiddeld zijn dit 7 op de 100 werknemers. Dit is vergeleken met 10 jaar geleden meer dan het dubbele. De eerste forse stijging werd in 2016 waargenomen. Ondanks dat er in 2019 een afvlakking te zien was in de cijfers, blijft het percentage nog altijd zeer hoog.  

Een burn-out of het hebben van andere psychische klachten is een veelvoorkomende oorzaak van langdurige arbeidsongeschiktheid. Als werkgever is het mogelijk hiervoor een verzekering af te sluiten, om de werknemers actief te kunnen begeleiden in het herstelproces en een snellere terugkeer naar de werkvloer te kunnen realiseren. In deze blog laat Katleen Breynaert, Health & Reintegration Officer bij AG Insurance, aan de hand van het door hen ontwikkelde return-to-work programma zien wat de voordelen zijn van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.  

Oorzaken van langdurige arbeidsongeschiktheid

De almaar toenemende werkdruk is een van de oorzaken. Één op drie werknemers die langdurig arbeidsongeschikt is ervaart hierdoor hardnekkige psychische klachten, zoals een burn-out. Zelfs de meest productieve werknemers kunnen erdoor worden getroffen. Naar aanleiding van dit steeds groter wordende probleem ontwikkelde AG Insurance een arbeidsongeschiktheidsverzekering die specifiek gericht is op werknemers die door psychische klachten thuis zitten. Door middel van actieve begeleiding wordt een op maat gemaakt hersteltraject ontwikkeld. Met als doel de terugkeer op de werkvloer.  

Voordelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het bieden van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een win-win situatie voor alle betrokken partijen. Voor de werkgever geldt dat hij zijn werknemers allereerst financieel gezien beter blijven steunen. Zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt een significant kleiner deel van het gewoonlijke salaris uitbetaald. Des te langer de arbeidsongeschiktheid duurt, des te groter het verschil in inkomsten wordt. Zo wordt er in het eerste jaar 60% van het brutoloon uitbetaald, terwijl dit in het tweede jaar nog slechts 40% is. In de meeste gevallen komen deze financiële zorgen, naast het emotioneel welzijn, het herstel van de klachten niet ten goede.  

Anderzijds kan de werkgever door het afsluiten van een verzekering ook direct effectieve hulp aanbieden. De zorg en hervatting van het werk worden gemakkelijker en laagdrempeliger gemaakt. De werknemer hoeft niet zelf op zoek te gaan naar een zorgverlener en heeft door de verzekering snelle toegang tot gespecialiseerde zorg. Zonder deze hulp is de kans op een snelle re-integratie op de werkvloer zeer klein.  

Belangrijk is dat de werknemer er ook alle belang bij heeft het werk snel te hervatten. Dit is niet alleen een financieel gewin, maar is ook van invloed op het persoonlijk welzijn. Arbeid biedt structuur en een doel in het leven. Door middel van persoonlijke ondersteuning en een behandeling op maat, zal de werknemer tijdens het traject meer zelfinzicht krijgen en de nodige extra vaardigheden worden aangeleerd. Het omgaan met stress staat hier uiteraard in centraal.  

Al met al beantwoordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan onze huidige verwachtingen van sociaal en maatschappelijk ondernemen. Daarnaast zorgt het voor een indirecte besparing van kosten en biedt het een grotere kans op een snelle re-integratie op de werkvloer.  

Katleen Breynaert, Health & Reintegration Officer bij AG Insurance, was een van de sprekers tijdens National Tender Day 2020. Wil je meer weten over dit evenement of op de hoogte blijven van onze andere evenementen?

Newsletter


  • Lees hier de algemene voorwaarden. De verzamelde persoonlijke informatie wordt verwerkt door EBP bv, btw-nummer: BE 0451.979.022. Ze zijn onder meer nodig om uw aanvraag te verwerken en worden vastgelegd in onze databank. EBP of een bedrijf van de Infopro Digital-groep kan deze bestanden gebruiken om u of hun klanten producten en / of diensten aan te bieden die nuttig zijn voor uw professionele activiteiten of om u te integreren in professionele archieven. Om uw rechten uit te oefenen, er bezwaar tegen te maken of om meer te weten te komen: Handvest Betreffende Persoonsgegevens.

mockup-plateforme-EBP-gratis-proef

ONTVANG EEN GRATIS PROEF MET RELEVANTE OPDRACHTEN

Gratis en vrijblijvend

Bekijk welke opdrachten er in jouw sector zijn

Zo zie je direct jouw kansen en hoe je een commerciële voorsprong opbouwt.

Share This
Scroll to Top